Viskwekerij van de toekomst

18 september 2018

Op 1 oktober is de kraan opengedraaid tussen ecologische viskwekerij Aqua4C en tomatenkwekerij Tomato Masters.

Bij Aqua4C in Kruishoutem wordt sinds 2014 de Omegabaars gekweekt, een vis die opgroeit in puur regenwater en vegetarisch voedsel eet. De restwarmte van de tomatenserres wordt aangewend om het water (in de tank) waar de Omegabaars in zwemt op te warmen. In ruil levert Aqua4C afvalwater om tomaten mee te kweken. Via deze unieke samenwerking met de buren, wordt de Omegabaars wordt gekweekt in een quasi gesloten, circulair systeem.

Johan Quote

"Wij leveren elektriciteit en warmte aan Aqua4C en krijgen als wederdienst het water van de vissen. Dit water, vol nutriënten, gebruiken we als voedingswater voor onze tomaten. Zo besparen wij op meststoffen, wat zowel ons als het milieu ten goede komt. Een unieke samenwerking in Europa!"

– Johan Vlaemynck, Tomato Masters

Revolutie in de visindustrie

Door investeringen en samenwerkingen met vishandels, restaurants en supermarkten als Spar, Albert Heijn en Carrefour, steeg de productie van Aqua4C recent van 100 ton naar jaarlijks 150 ton. De Omegabaars is in opmars.

Conclusie: in Kruishoutem vindt een heuse revolutie in de visindustrie plaats. Omegabaars, de vis van morgen, is dé milieubewuste oplossing voor als we met z’n allen vis willen blijven eten.

"De Omegabaars is een fundamenteel andere vis dan alles wat tot nu toe in de rekken ligt. Het is een disruptieve innovatie op vlak van milieu, wetenschap en voedsel tegelijkertijd. Als we met z’n allen vis willen blijven eten, dan is déze vis de oplossing."

– Ondernemer Stijn Van Hoestenberghe, Aqua4C

8 Stijn Quote 2

Vriend van Omegabaars

Als vriend van de Omegabaars vang je de lekkerste recepten, laatste nieuwtjes en een zee aan andere voordelen. Word nu vriend van de vis van morgen!

Jeroen Quote