Het verhaal van Stijn

Is er een duurzame toekomst voor de viskweek? Hoe kweek je een lekkere, gezonde en duurzame vis? Het was de start van een jarenlange zoektocht voor Stijn.

Het begon allemaal met een goudvis

Stijn is zes jaar en krijgt een aquarium met goudvissen cadeau van zijn moeder. Het is de start van een levenslange passie voor vissen.

De verwoestende impact van overbevissing op het leven onderzee...

Als duiker maakt Stijn kennis met de schoonheid van het leven onderzee. Maar hij ziet ook met eigen ogen de verwoestende impact van overbevissing op fragiele ecosystemen.

Bioloog Stijn vraagt zich af: is viskweek een oplossing voor overbevissing? Met deze vraag in het achterhoofd gaat hij werken op een zeebaarskwekerij in Spanje. Later belandt hij in de Seychellen op een gambakwekerij.

… kan viskweek een oplossing zijn?

Al doende leert hij dat de viskweek niet is wat het moet zijn. De negatieve impact van viskweek op het milieu is te groot. Wilde vis wordt massaal gevangen om kweekvis mee te voeden. En die kweekvis groeit op in kooien in rivieren of zeeën waardoor die vervuild geraken.

Stijn droomt opnieuw van een oplossing. Kan je een vegetarische vis kweken? Kan je dit volledig op land doen? Stijn gaat op wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven.

Stijn Onderwater

Hoe kweken we een vegetarische vis?

Zijn zoektocht naar een ideale vis brengt hem naar de billabongs van Australië. Daar vindt hij een tijgerbaars. Een robuuste, flinke scholenvis die plantaardig gevoed kan worden.

Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek wordt zijn harde werk beloond. Stijn ontwikkelt samen met de KU Leuven het unieke vegetarische visvoer voor de Omegabaars.

Plantaardig visvoer dankzij baanbrekend onderzoek

Op café ontmoet Stijn intussen een aantal chef-koks. Zijn nieuwe vrienden overtuigen hem van het culinaire potentieel van de Omegabaars. Dat is de druppel. Stijn besluit de sprong te wagen. Hij wordt een duurzame viskweker van de toekomst. Met één missie: de duurzaamste, lekkerste en gezondste vis ter wereld kweken.

De grootste duurzame viskwekerij ter wereld

Sindsdien is er een lange weg afgelegd. De viskwekerij en de tomatenkwekerij zijn op elkaar aangesloten in een volledig gesloten circulair systeem. De grootste duurzame viskwekerij die er is. De vis van morgen is vandaag de meest duurzame ter wereld.

Van een jongetje met een goudvis naar viskweker van de toekomst. Blinkend van trots eet hij samen met zijn kinderen een lekker en gezond stukje duurzame vis. Stijn denkt: missie volbracht. De cirkel is rond.

Vriend van Omegabaars

Als vriend van de Omegabaars vang je de lekkerste recepten, laatste nieuwtjes en een zee aan andere voordelen. Word nu vriend van de vis van morgen!

Jeroen Quote